HTML

Amerikai foci, magyar szemmel

Minden ami amerikai foci, legalább is ami innen Magyarországról látszik belőle. Meccsbeszámolók, cikkek, ötletek, sztorik, ami jön. Ha tetszik a blog, csatlakozz a facebookon is

Facebook

Twitter

Egy szubjektív magyar NFL blog

2011.01.20. 17:45 tumbi

Lamar Hunt: Az ember egy trófeán túl

  Előző írásainkban már meghánytuk-vetettük az AFC döntő kimenetelének lehetőségeit. A kérdések természetesen továbbra is nyitottak, nem is erre szeretnék most kitérni. Sokkal inkább egy kis történelmi kitérőn keresztül bemutatni az NFL történetének egy prominens személyiségét, Lamar Hunt-ot. A vasárnapi mérkőzés győztese ugyanis - a Super Bowl-on való részvétel mellett - a róla elnevezett trófának is örülhet.

Lamar Hunt 1932. augusztus 2-án született egy texasi olajmágnás fiaként. Vagyonának és sportszeretetének sokat köszönhet az Egyesült Államok és minden sportkedvelő. Hajdani munkásságát elismervén, mára már három sportág, így a football, a soccer, és a tenisz hírességek csarnokának tagja. Részese volt az NBA-ben szereplő Chicago Bulls, az NHL-ben tevékenykedő Columbus Blue Jackets alapításának, szintén alapítótagja volt a komplett MLS sorozatnak, s benne tulajdonosa két csapatnak, úgy mint Columbus Crew és Kansas City Wizards, a nevéhez fűződik a World Championship Tennis életrekeltése, amely 1989-es működéséig az ATP elődjének volt tekinthető, és nem utolsó sorban társaival létrehozta az  American Football League-et.

Történt mindez 1960-ban. Miután Hunt sokadik próbálkozása sem járt sikerrel egy Dallasi football csapat alapítására, meglévő egyesület (Chicago Cardinals) odaköltöztetésére, így maga mellé befektetőket toborozva egy konkurens football ligát alapítottak, melynek már tagja lehetett a szívügyének számító Dallas Texans. A sors fintora, hogy a közönségét féltő NFL ekkorra szintén létrehozott egy dallasi csapatot, bizonyos Dallas Cowboys-t. A két dudás sokáig nem fért meg egy csárdában. Hunt a rivalizálást megelégelve 1963-ban csapatát Kansas-be költöztette, megalapítva a Kansas City Chiefs-t. '66-ban csapata először nyerte meg az AFL-t, amivel résztvevői lettek az első Super Bowl-nak, mely elnevezést szintén Huntnak tulajdonítanak, egy korabeli népszerű játék, a Super Ball áthallásaként. '72-ben első AFL-es személyként beválasztjáka Pro Football Hall of Fame-be, '84-től pedig a róla elnevezett trófeát emelheti magasba az AFC bajnoka. Lamar Hunt 74 éves korában, 2006. december 13-an, tíz éven át tartó prosztatarák elleni küzdelem után távozott az élők sorából.

Az általa életrehívott AFL igaz mindössze 9 évet működött, mire '70-ben a két liga egyesült, de ennek a rövid időnek és ligának hozadéka a mai AFC-s tagok közül tíz, a Patriots, Bills, Dolphins, Raiders, Chiefs, Chargers, Broncos, Bengals, Oilers (mára Titans), és nem utolsó sorban a hétvégén pályara lépő New York Jets csapata. 

Mi mást lehetne mondani? Köszönjük Mr. Hunt!


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mnfl.blog.hu/api/trackback/id/tr72600633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása