HTML

Amerikai foci, magyar szemmel

Minden ami amerikai foci, legalább is ami innen Magyarországról látszik belőle. Meccsbeszámolók, cikkek, ötletek, sztorik, ami jön. Ha tetszik a blog, csatlakozz a facebookon is

Facebook

Twitter

Egy szubjektív magyar NFL blog

2011.02.23. 08:12 NehGar

X-akta, az elfeledett Xtreme Football League sztori

Címkék: történelem érdekesség xfl

Az NFL babérjaira törő ligák mindig is voltak, és talán mindig is lesznek. Az XFL is egy efféle vállalkozás volt, de hozzá kell tenni az egyik legérdekesebb próbálkozás. A liga ötlete 2000-ben merült fel, majd 2001-ben játszották az első és egyben utolsó szezont. Alapítója Vince McMahon, a WWF feje. Nem, nem az aranyos, állatvédő, pandamacis WWF-é, hanem a World Wrestling Federation (Pankrátor szövetség) elnöke.

Az XFL alapkoncepciója az volt, hogy az "igazi football" kerüljön előtérbe. Kevesebb szabály, nagyobb zúzás! 8 csapat vett részt a ligában nyugati és keleti divízióra osztva.

XFL szabályok

Először is, semmi műfű vagy zárt stadion. Kötelező volt természetes gyepen játszani. Ezzel is vissza mentek a football gyökereihez.

A meccsek nem pénzfeldobással kezdődtek, hanem egy nagyon érdekes szabály döntött a labdabirtoklás jogáról. Ez az opening scramble. A vízilabdából ismert ráúszáshoz tudnám hasonlítani, csak itt éppen "ráfutás". A két csapatból egy-egy játékos feláll a 30 yardos vonalra. A labdát a félpályára teszik, bírói sípszóra aki kapja, marja! Érdekes és látványos mutatvány, de sok sérülés származott belőle...

Nincs fair catch szabály. Ha egy puntot a pályán kívülre rúgtak, 10 yard büntetés járt, nem számít lepattant-e vagy sem.

Nem volt touchdown utáni extra pont rúgás. Túl egyszerű pontszerzés volt az XFL vezetőségének. Ők úgy gondolták, minden pontért meg kell küzdeni. A két yardos vonalról volt egy lehetőség a pontszerzésre, mint az NFL-ben a kétpontos kísérlet. De itt csak egy pontot ért, ha bevitték a játékszert. Ezen felül a rájátszásban életbe lépett egy kiegészítés, lehetett 2 illetve 3 pontosra menni. Ehhez messzebbről kellett átjutni a gólvonalon.

Az XFL hosszabítás szabálya hasonló, mint a mai egyetemi fociban. Vagyis mindkét csapat az ellen 20 yardosáról támad. Különbségek természetesen ebben is vannak. Például, négy kísérlet alatt kell pontot szerezni és csak a negyedikre lehet mezőnygóllal próbálkozni. Ha "A" csapat kevesebb mint négy down-ból szerez pontot, akkor "B" csapatnak is csak annyi lehetősége van eljutni a célig, mint amennyiből "A" elérte.

Míg az NFL-ben 53 játékost lehet nevezni egy meccsre, addig ez a létszám 38-ra volt korlátozva az X-es ligában. Egy csapatban csupán két irányító kapott helyet és egy rúgó, aki punter is egyben.

Általánosított játékos fizetéseket vezettek be. 5000 dollárt kerestek hetente a QB-k, 3500-at a rúgók. A többi poszton bevethető gladiátor pedig egységesen 4500 zöldhasút.

Lebonyolítás

Amikor vége lett az NFL szezonnak, kezdődött az XFL (február 3-tól április 21-ig). Az alapszakaszban tíz meccset játszottak a csapatok. Divíziónként a két legjobb mérleggel záró csapat vívott csatát a döntőért, amely a The Million Dollar Game nevet kapta. Egész egyszerűen azért, mert a nyertes együttes tagjai között egy millió dollárt osztottak szét. 2001 bajnoka Los Angeles egyesülete lett.

Süllyesztő

Bár csak 10%-ban maradt el a stadionok látogatottsága az elvárttól, televíziós nézettsége alacsony maradt. Az NBC nem volt hajlandó tovább közvetíteni a pocsék adatokat produkáló XFL mérkőzéseket. Ezzel véget is ért eme érdekességeket felvonultató liga élete! Homer Simpson hiába várta kedvenc bajnoksága második felvonását.

Tiszavirág élete ellenére 33 játékost adott az NFL-nek. Ebből 5 nyert Super Bowlt. Tommy Maddox (QB), az XFL MVP-je egyből kezdőjátékos lett a Pittsburgh Steelersben. Őt Ben Roethlisberger szorította ki a kezdőből 2004-ben.

Mindenki eldöntheti, szüksége lenne-e egy alternatív, NFL-en kívüli ligára. Egy biztos: innovatív és érdekes kezdeményezés volt!

 

U.I.: Egy kis extra, nemrégiben volt cheerleaderes poszt a blogon... az XFL hölgyei is megküzdenek a football-t kedvelő Urak kegyeiért!

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!


1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mnfl.blog.hu/api/trackback/id/tr982680481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CrazyHorse 2011.02.27. 19:33:37

Az opening scramble-nél az lett volna az igazi, ha szemből futottak volna a labdáért. Na az sérülésveszélyes lett volna!

süti beállítások módosítása