HTML

Amerikai foci, magyar szemmel

Minden ami amerikai foci, legalább is ami innen Magyarországról látszik belőle. Meccsbeszámolók, cikkek, ötletek, sztorik, ami jön. Ha tetszik a blog, csatlakozz a facebookon is

Facebook

Twitter

Egy szubjektív magyar NFL blog

2011.01.12. 15:48 bergerdaniel

Dominancia. Vagy mégsem? Ravens-Steelers

Címkék: beharangozó nfl pittsburgh afc rájátszás playoff baltimore steelers divisional

Baltimore Ravens @ Pittsburgh Steelers szombat, 22:30

A Ravens - Chiefs kapcsán írtam azt, hogy vannak olyan meccsek, amit kikapcsolsz a vége előtt is, mert annyira sima az egyik csapatnak. Egyes elemzők most is hasonlóra számítanak, ám látva a Baltimore vasárnap esti játékát, személy szerint előbbiről nagyon nem vagyok meggyőződve. Mivel a Pittsburgh kiemeltként szerepel a playoffban, az előző héten nem kellett játszaniuk, az alapszakasz utolsó hetében pedig finoman szólva is rettenetesen elkalapálták a Clevelandet. Most azonban jó pár kérdés nyitott, ami talán a pozícióharcokban mutatkozhat meg a legjobban.

Az irányítók azok, akik ezt a régre visszanyúló rivalizálást (ne feledjük, ősi ellenfelekről van szó) elsősorban eldönthetik.
Joe Flacco, bár nagyon impozáns playoff-mutatóval bír (4 győzelem, mindegyik idegenben - Meg persze egy vereség a 2008-as AFC döntőn. Pittsburghben), szombat este nagyon nagy veszélyben lesz olykor, erre akár fogadni is mernék. A Steelers védelme nem csak hogy a legjobbak közé tartozik a ligában, bónuszként szerepel benne Roger Goddell NFL-kommisszár "legjobb barátja és kedvenc játékosa", James Harrison LB is. Harrison az idén nagyon szokszor volt megtalálható a ligával foglalkozó oldalak főcímeiben mivel a legtöbb szabálytalannak mondott szerelés és az ezért kapott sok ezer dolláros büntetések a kiváló védő nevéhez fűződnek. És akkor még nem  beszéltünk például a képen látható LaMarr Woodley egy másik kiemelkedő képességű  pittsburgh-i linebackerről.

 Ben Roethlisberger az idei szezont kezdő négymeccses eltiltását letöltve újra bizonyította, hogy ott a helye a liga legjobb QB-i között. Az irányító négy mérkőzés és 158 passzkísérlet óta nem dobott interceptiont, ami nagyon jó előjel lehet a Ravenssel, különösen Ed Reed-del való találkozása előtt. Bár az előbb említett úr miatt meg arra nem fogadnék, hogy nem is fog INT-et dobni...

Ismerve mindkét csapat általában kiváló passzjátékát, hozzátéve a tét nagyságát azt gondolom, hogy a  running backek szerepe valószínűleg sokkal kisebb lesz.
Ray Rice a wild card hétvégén sokkal rosszabbul teljesített mint Jamaal Charles, nagyon sok TFL (tackle for loss) köthető a nevéhez a Kansas ellenében,. És nem szabad elfelejteni, hogy egy olyan védelem ellen kell játszania, amely az idén első helyen zárt a futásvédekezésben. Nagyon nehéz dolga lesz.

Rashard Mendenhall-ra ennél sokkal egyszerűbb feladat vár, de csak akkor, ha a Baltimore amúgy rendkívül erős futásvédekezése azt az arcát mutatja, amelyet,ahogy vasárnap láthattunk (2005 óta először néztek be 30+ yardos futott TD-t). Figyelembe véve a Steelers remek támadófalát, a várható futások mindenképpen a Vasasok javára billentheti a mérleget.

Bár a mérkőzés várhatóan jelentős mértékben a védelmek teljesítményén fog eldőlni, közelebbről most csak egyetlen pozícióharcot vizsgálunk meg. Ezen két úriember ugyanis szinte akár egymaga is dönthet a továbbjutásról.
Ed Reed családi gondjai ellenére is úgy játszott a Chiefs ellen, ahogy azt elvárták tőle, elég legyen most csak hatalmas tackle-jét megemlítenem. Várhatóan főleg Mike Wallace-ra lesz kihegyezve a Ravens coverage, ám Hines Ward is bármikor képes nagy megmozdulásokra. Viszont man-to-man védekezésben a Ravens egész évben remekelt, így ha ezt a két WR-t jobban ki tudják vonni a játékból, okos playhívásokkal akár meglepetést is okozhatnak.

Persze csak akkor, ha kitalálnak valamit Troy Polamalu semlegesítésére. A tavalyi sérülése után idén bombasztikus játékkal visszatért SS karrierrekordot jelentő hét interceptiont fogott az alapszakasz során, és nagy esélyese a Comeback Player of the Year-díjnak is (Legalábbis ha eltekintünk Michael Vicktől. De ha lenne a defensive comeback player mindenképp kijárna neki... :-) a szerk).
Flacco várhatóan rengeteget fog passzolni, zónavédekezésben viszont Polamalu a király, így pedig - hasonlóan a másik oldalhoz - sok potenciális célponttól eleshet a Ravens QB-je.

Összességében tehát Steelers-dominancia várható. Ez azonban továbbra is az NFL, a Ravens nyugodt játékkal, a Steelers erősségeinek hatástalanításával nem kizárt, hogy játszhat az AFC Champinship Game-en. Ott pedig bármi megtörténhet, gondolok itt a tavalyi Saints - Vikings párharcra. Ha ez a szombat esti mérkőzés fele olyan jó lesz, már megéri fennmaradni kettőig.

Jó szurkolást mindenkinek!
 


6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mnfl.blog.hu/api/trackback/id/tr262579127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyfejű 2011.01.12. 20:08:09

Nagy kérdés Todd Heap szereplése. Hasonló teljesítménnyel, mint a Chiefs ellen, okozhatnak fejfájást a Steelersnek.

bergerdaniel · http://ujkurir.blog.hu 2011.01.12. 20:58:07

@egyfejű: ez ugyanúgy érvényes lehet még az egész Ravensre, talán Rice és Lewis kivételével, egyikük sem volt meggyőző. Persze egy örökrangadón teljesen más a helyzet...

egyfejű 2011.01.13. 09:11:02

Most nézem, Polamalu IR listán, edzésen sem vett részt. Kérdés, milyen állapotban lesz. Nem javul az a bokasérülés.

csiga00 2011.01.13. 09:51:14

Kíváncsi vagyok, jót tett-e a Steelersnek a pihi. Amúgy ez az a meccs, ahol nem tudnám azt mondani, hogy az egyik csapat dominanciája várható :)

sanya21 · http://mnfl.blog.hu/ 2011.01.13. 10:57:29

@egyfejű: polamalu nélkül, jól játszó Heappel akár esélyesnek is lenne nevezhető a Ravens.

bergerdaniel · http://ujkurir.blog.hu 2011.01.13. 18:58:21

szerintem ha a ravens úgy játszik, ahogy vasárnap, a Steelersnek esélye sem lesz. A dominancia egyébként főleg a line of scrimmage-en mutatkozhat meg, már ha egyáltalán.

süti beállítások módosítása