HTML

Amerikai foci, magyar szemmel

Minden ami amerikai foci, legalább is ami innen Magyarországról látszik belőle. Meccsbeszámolók, cikkek, ötletek, sztorik, ami jön. Ha tetszik a blog, csatlakozz a facebookon is

Facebook

Twitter

Egy szubjektív magyar NFL blog

2011.01.13. 19:18 bergerdaniel

A megjósolhatatlan playoff-meccs: Green Bay-Atlanta

Címkék: vélemény beharangozó nfl ryan packers rájátszás playoff falcons nfc rodgers

Green Bay Packers @ Atlanta Falcons vasárnap, 02:00

Talán felesleges leírnom, micsoda meccset játszott egymással a két gárda a 12. héten. Az a meccs döntötte el utóbb, hogy az Atlanta folytatva azt a játékot akár kiemelt is lehet, a Packers részeről ugyanakkor semmilyen hiba nem fér bele, ha egyáltalán playoffba akarnak jutni. Mindkettő megtörtént - a Falcons vígan menetelt egészen az NFC első helyéig (és ebbe egy otthoni vereség is belefért a nagy rivális Saints ellen, ráadásul otthon), míg a Packers ugyan egyszer-kétszer még kikapott, egy kis szerencsével bár, de odaért a playoffba.
 

Matt Ryan és Aaron Rodgers két olyan franchise-irányító, akik idén nem egyszer mentették meg a mundér becsületét. Mégis az egyetlen előny, ami Rodgers mellett szól, hogy kettejük közül egyedül neki van playoff-győzelme - Ryan 2008-ban, rookie-évében vezette a Wild Cardba a Sólymokat, idegenben akkor nem bírt a későbbi Super Bowl résztvevő Arizonával. Mára azonban nyugodtan állíthatjuk, kiforrott, hidegvérű játékos lett, harmadik évében csapatát nem egyszer vitte győzelemig az utolsó 2 percben, passzai életveszélyesek, play áthívásai zseniálisak. Ha más nem is működik majd vasárnap, Ryan mindig tudja a vállán vinni a Falcons-t.
Rodgers-nek sem lesz talán nehéz dolga, az Atlanta secondaryje idén nem egyszer gyengélkedett, ez a Sólymok legcélbavehetőbb Achilles-sarka. Főleg a hosszú passzoknál érvényesülhet a Green Bay karmesterének iszonyatos erejű karja.
 

A Packers idei futójátékára sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy álmatlan éjszakákat okoz az ellenfeleknek. Volt olyan mérkőzés, amikor az irányító Rodgers (!!) futotta a legtöbb yardot csapatának. James Starks-ot nyugodtan mondhatjuk pechesnek: az Atlanta pusztító linbackerei ellen vajmi kevés esélye lesz nagy játékokra. (Azonban figyelmeztető jel lehet az Atlanta híveinek a múlt hétvégi Eagles elleni meccs. Ott sem várt senki érdemi futójátékot a GB-től, mégis Starks egymaga 123 yardig jutott, nagy súlyt véve le ezzel Aaron Rodgers válláról.)
Michael Turner már sokadik évét tapossa az NFL-ben, idén mégis talán élete szezonját játszotta. Átlépte az ezer yardos határt, rengeteg TD-t szerzett, és nem egyszer találták meg Ryan passzai. Nem árt azonban elfeledkezni Jason Snellingről és Ovie Mughelliről sem: előbbi a screen passzok mestere volt idén, utóbbi a két csapat Week 12-n játszott meccsén igencsak megkeserítette a Packers védőinek életét, mert valahogy mindig jókor ment jó helyre, hogy a két másik backnek tisztogassa az utat. Futójátékban tehát mindenképpen dominancia várható.

A passzjáték irányítókra eső részét a cikk elején már kiveséztem, jöjjenek hát a receiverek. Roddy White nagyot játszott az idei szezonban, ám vasárnap vagy nagyon gyorsan le tudja rázni a védőket (a Packers secondaryból kiindulva ez majdnem lehetetlen), vagy el kell fogadnia, hogy ez a meccs bizony nem róla szól. Potenciális célpont lehet még Tony Gonzalez, aki bár néha tűnhetett a szezonban ingadozó teljesítményűnek, a Packers ellen nagyon jól játszott. Érdemes lesz tehát figyelni a veterán TE-re.
Greg Jennings félelmetesen játszott az Eagles ellen. Hosszú passzok, rövid passzok, blokkolás - mind a fiatal WR erősségei, és a gyenge Falcons secondary ellen ez lehet akár kulcsjáték is. Donald Driverben minden pillanatban ott van egy nagy játék, Jones pedig remek kiegészítő a két sztár mellé. Nagy tűzijáték várható tehát a Packers részéről, a kérdés az, hol fog a meccs eldőlni - földön vagy levegőben?

A védelmek párharcában mindenképp a Packersnél van az előny. Bivalyerős secondary, életveszélyes LB-sor (bár az egyik legnagyobb sztárnak, a Pro Bowler Clay Matthews-nak valahogy nem ment a játék múlt héten). A Falconsban Curtis Lofton vagy a kezdő évét taposó, és szépen bizonyító Sean Weatherspoon egy-két nagy villanást minden bizonnyal hozni fog, de nagyon-nagyon oda kell figyelniük. A szezon legnehezebb meccse következik, Rodgersék pedig nagyon érzik a játékot mostanában.

Nem tisztem megmondani, ki mikor pihenjen, vagy milyen hatással lehet a bioritmusára ez a sport (az a sok hajnali virrasztás...!), mégis azt mondom, vegyetek pár doboz energiaitalt vagy főzzetek egy jó erős kávét, és bekkeljétek ki ezt a vasárnap hajnalt. Garantátan az idei szezon eddigi legnagyobb meccse jön. Ne feledjük, a tét az NFC döntő.

Jó szurkolást!

 


 


4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mnfl.blog.hu/api/trackback/id/tr982581847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyfejű 2011.01.14. 17:25:59

Két hangsúlyos dolog, ami a Falcons javára billentheti a mérleget.
1. A Madden díjra jelölt Falcons offensive line.
2. A büntetések. Mike Smith filozófiája szerint nem szabad szabálytalankodni, és eddig ezt betartotta a csapat, messze a legkevesebb büntit hozták össze az idényben.
Birdies for SB!

sanya21 · http://mnfl.blog.hu/ 2011.01.14. 22:06:06

@egyfejű: Az alapszakasz eredmények ellenére úgy érzem, hogy a múlt heti meccs ellökheti az GB-t a NFC döntőig. Milyen poén lenne, ha Seattle-ben rendeznék :-)

egyfejű 2011.01.16. 15:59:14

@sanya21: Ismét jól ráéreztél. Gratula a Packers-nek, azt kívánom, meg se álljanak a gyűrű felvételéig. :)

süti beállítások módosítása