HTML

Amerikai foci, magyar szemmel

Minden ami amerikai foci, legalább is ami innen Magyarországról látszik belőle. Meccsbeszámolók, cikkek, ötletek, sztorik, ami jön. Ha tetszik a blog, csatlakozz a facebookon is

Facebook

Twitter

Egy szubjektív magyar NFL blog

2011.01.08. 12:19 sanya21

Mit várok a wild card hétvégétől?

Címkék: vélemény nfl saints seahawks rájátszás kansas playoff wild card

Elsősorban kemény és szoros meccseket. Azt tartom valószínűnek, hogy egy csapat sem fog 7-nél több ponttal nyerni. Furcsának hangzik? Meglepőnek? Mondok ennél bátrabbat is.

Mit várok? Meglepetést. Azt, hogy legalább egy gyengébb mérleggel playoffba jutott (nem hátrébb kiemelt!) csapat tovább jut. Azaz a Chiefs a Seahawks a Colts és (az azonos mérleggel álló, de idegenben játszó) Packers. Ez utóbbi kettő azért nem lenne különösebb meglepetés. Mindkettő kiváló csapat, a szezon előtt könnyen elképzelhető volt, hogy akár ők játsszák a Super Bowlt. De az is igaz, hogy mindkettőt keményen sújtják a sérülések és igen erős ellenféllel állnak szemben.

Azonban azon sem csodálkoznék túlságosan, ha a Kansas és a Seattle közül legalább az egyik szintén nyerne. Milyen érvek szólnak mellettük? A hazai pálya. A KC idén egyszer kapott ki az Arrowheadben, a Seahawks közönsége pedig nem véletlenül büszkélkedhet a 12. játékos címével. Nem nagyon van hangosabb stadion az övéknél.

Másrészt a történelem. Emlékezzünk vissza, hogy tavaly a lesajnált, a Colts „kegyelméből” rájátszásba jutott Jets milyen menetelést hajtott végre (nem is beszélve a 2008-as Arizonáról pláne a 2007-es Giantsről). Egy váratlan playoffba jutás – főleg a Seahawks esetében – mindenképp hatalmas mentális lökést adhat egy esetlegesen képességekben gyengébb csapat számára is. És a foci, ahogy minden más sport is jelentős részben a mentális állapotról, felkészültségről szól.

Harmadrészt a túlzott magabiztosság. Természetesen a Saints edzője Sean Payton és a játékosok is mindig azt nyilatkozzák, hogy a rájátszásban minden elölről kezdődik, nem számít a mérleg, abszolút komolyan készülnek, stb. stb. De én azért azt hiszem, hogy amikor kiderült, hogy kivel játszanak akkor örültek magukban. Szerencsésnek tartják magukat, és úgy gondolják titkon (legalább páran a csapatból), ezt a meccset simán hozzák. Ilyenkor igen fontos az edző szerepe, hogy erősítse a játékosok koncentrációját. A szezonban gyakorlatilag minden csapat belefutott egy pofonba olyankor, amikor kívülről azt gondolhattuk, ez sima meccs lesz (pl a Patriots a Browns ellen, a Chargers az Oakland, vagy a Packers a Detroittal szemben. És még nyílván számos példát lehetne hozni.). Ahogy a váratlan siker, a rájátszásba jutás extra erőt adhat a Seahawks játékosainak, úgy az ellenfél icipici lebecsülése már sokat gyengíthet a Szentek játékán. Mindkét jelenség teljesen normális, emberi dolog, érthető, épp ezért nem lebecsülhető faktor. Szerintem nem lehet azt mondani, hogy ők profik, nem emberek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Így azt mondom, ne írjuk le se a KC-t se a Seahawks-t! Gondoljuk csak el, az első negyedben egy Saint mezőnygól után Leon Washington TD-re hordja vissza a kirúgást, majd Reggie Bush fumble a 20 yardon belül, Hasselbeck pedig kihasználja a lehetőséget. 14-3 a Seattle-nek! Persze a Saints nem fog összetörni, de a sérült futók miatt szinte csak a passzjátékra alapozhatnak majd. Épp ezért a Seattle nem ugrik a play action játékokra, végig nickel vagy dime felállással (1 vagy 2 plusz defensive back (safety vagy corner)) játszik majd, és így azért Breesnek nehéz dolga lesz. Persze ez csak fantázia, először is hol van az a visszahordás?!


2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mnfl.blog.hu/api/trackback/id/tr732569352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sanya21 · http://mnfl.blog.hu/ 2011.01.09. 11:10:40

Ez a cikk egész jól beletalált...

egyfejű 2011.01.10. 08:17:07

Grat, remekül ráéreztél. :)
Érdekes, hogy az összeomlás inkább a védelmet érintette, főképp a secondaryt. A legtöbbször 36 pont azért elég szokott lenni.
A szemeket figyeltétek? Főleg a 2-ik félidőben. Lelkesedés és koncentráció a Seahawks, csüggedés és értetlenség a Saints oldalon.

süti beállítások módosítása