HTML

Amerikai foci, magyar szemmel

Minden ami amerikai foci, legalább is ami innen Magyarországról látszik belőle. Meccsbeszámolók, cikkek, ötletek, sztorik, ami jön. Ha tetszik a blog, csatlakozz a facebookon is

Facebook

Twitter

Egy szubjektív magyar NFL blog

2011.02.02. 17:03 tumbi

A Super Bowl gépezet

Címkék: érdekesség super bowl nfl

  Egy amerikai football-t kedvelő számára ezen a héten a Super Bowl már megkerülhetetlen téma. A legtöbben elemzéssel, latolgatással, nosztalgiával töltik ki a várakozás napjait. Mi is próbálunk a segítségetekre lenni, hogy minden napra jusson valami olvasnivaló a mára már nem hivatalos amerikai ünneppé vált, "Super Bowl Sunday" néven emlegetett eseményig. Érdekességkép - a játékot most egy csöppett a háttérbe helyezve - a nagydöntő hátteréről is ejtünk pár szót. Kicsi Super Bowl történelem, kicsit máshogy.

A Super Bowl története egészen 1967 januárjáig nyúlik vissza. Az alapelgondolás szerint - az ekkor még külön utakon járó, két vetélytárs liga - az AFL és az NFL győztesei egy mérkőzés keretein belül mérik össze tudásukat. Az esemény eleinte az AFL-NFL World Championship Game névre hallgatott, és csak a 3. rendezéstől kezdve jelent meg először hivatalosan a Super Bowl kifelyezés. Ezen kifelyezést az anekdota szerint Lamar Hunt-nak, az AFL egykori alapítójának köszönhetjük, aki egy akkoriban népszerű játék, a Super Ball áthallásaként alkotta meg e szófordulatot. A történet hitelességét sokan vitatják - főleg, hogy a New York Times már a '67-es első rendezés alkalmával ezzel a kifelyezéssel címlapján jelent meg - az így elhíresült játék mégis helyet kapott Cantonban, a Pro Football Hall of Fame-ben.

A '67-es első nagydöntő volt az egytlen, amelyet nem teltház előtt rendeztek. A 92.000 férőhelyes Los Angeles-i Memorial Coliseum-ba "csak" 61.946-an váltottak jegyet. Szintén egyedülálló esetként, ezt a mérkőzést két amerikai országos csatorna, a CBS és az NBC is közvetítette. Azóta éves rotációban, mára négy TV társoság váltja egymás között a közvetítési jogokat. Idén a Fox van soron. A jeles esemény népszerűsége magával vonzotta a befektetők érdeklődését is. Míg a '67-es döntő alatt 40.000 $-t (infláció szerinti mai értéke 245.350 $) kellett fizetni egy perc reklámidőért, addig a tavalyi esztendőben már 30 másodperc is 2.5-3 millió dollárba került a hirdetni kívánó cégeknek. Az árak elszabadulása nem véletlen. A Super Bowl eseményeinek közvetítése minden évben a legnépszerűbb adások között van a tengerentúlon. A 2010-es Saints-Colts döntő pedig végre megdöntötte a M.A.S.H. című tévésorozat záróepizódjának '83-óta regnáló rekordját, így 106,5 millió képernyőre tapadó emberrel, az Egyesült Államok történetének legnézettebb műsorává vált. Magyarországon ugyanez az adat tavaly 135.000 nézőt jelentett, amellyel a Sport1 6%-os közönségarányt produkált az idősávban, 3. legnézettebb csatornaként. Csak tudnám, hogy vasárnapról hétfő hajnalra virradólag mi tudta lekötni a maradék több mint kétmillió TV néző érdeklődését ?!

A Super Bowl - bár az NFL döntőjeként erre lenne hivatott - nem csak a football-ról szól. Az esemény köré mára teljes show-műsort építettek. A mérkőzés félideje például rendkívüli módon 30 percesre nyúlik. Ezalatt - a Half Time Show keretein belül - percek alatt felépítenek egy igen impozáns színpadot, amin évről évre a zenei élet nagyjai kapnak fellépési lehetőséget. Az első igazán komoly zenei név a Half Time Show pódiumán Michael Jackson volt 1993-ban.Azóta olyan prominens zenészek és zenekarok is részesei lehettek a rendezvénynek, mint a U2, Paul McCartney, Sting, The Rolling Stones, Prince, The Who stb. Idén - az elmúlt esztendők '70-es '80-as évek rockbandáinak dominanciáját megtöreve - a The Black Eyed Peas szórakoztat. A szervezők a 2004-es botrányt követően tehát most mertek újra "fiatal" zenekarhoz nyúlni. Történt akkor, hogy fellépésük záróakkordjaként Justin Timberlake letépte Janet Jackson mellét takarni hivatott ruhadarabot, megdöbbenést vagy mosolyt csalva ezzel sokmillió TV néző arcára. Az incidenst követően az amerikai ORTT (FCC) - az ő arcukra valószínű nem a mosoly ült ki -  bevezette a "csúsztatott élő adás" fogalmát, melynek eredményeképp a mai napig 3-4 másodperces eltolással élvezhetjük az amerikából sugárzott "élő" közvetítéseket.


1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mnfl.blog.hu/api/trackback/id/tr792633847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bergerdaniel · http://ujkurir.blog.hu 2011.02.02. 17:26:44

"Csak tudnám, hogy vasárnapról hétfő hajnalra virradólag mi tudta lekötni a maradék több mint kétmillió TV néző érdeklődését ?!"

Vagy a teleshop, vagy ismételték a győzikét... :D

süti beállítások módosítása