HTML

Amerikai foci, magyar szemmel

Minden ami amerikai foci, legalább is ami innen Magyarországról látszik belőle. Meccsbeszámolók, cikkek, ötletek, sztorik, ami jön. Ha tetszik a blog, csatlakozz a facebookon is

Facebook

Twitter

Egy szubjektív magyar NFL blog

2011.01.07. 10:18 bergerdaniel

Az esélytelen csoportgyőztes? Kansas-Baltimore

Címkék: beharangozó rájátszás kansas playoff baltimore ravens wild card

Kansas City Chiefs - Baltimore Ravens vasárnap, 19 óra

 Miután a Ravens idén sem tudta legyőzni a Steelers-t a divizió elsőségért folytatott több évtizedes csatában, csoport másodikként idén is Wild Card-meccsre kényszerül. Jó hír viszont a baltimore-i szurkolóknak, hogy ebből a párharcból, ha csak valami egetrengetően nagy csoda vagy rontás nem történik, alighanem a Hollók kerülnek ki győztesen. Ellenfelük az a Kansas lesz, akit már az első hetek után azonnal kikiáltottak playoff-résztvevőnek – nem kis meglepetésre, hiszen a szezon előtt a legóvatosabb becslések is a második helyre rangsorolták őket a csoportjukban.  Ne szaladjunk azonban ennyire előre, lássuk a főbb szempontokat, a teljesség igénye nélkül. 

1.Cassel és a passzjáték

Igen, jól olvastátok: ha Cassel nem figyel oda kellőképpen, a Kansasnak az a cseppnyi esélye is elúszhat, ami a továbbjutást illeti. Egy olyan passzvédelemben, amit Ed Reed neve fémjelez, nem árt nagyon vigyázni.
Érdekes kérdés továbbá, összeszedi-e magát a Chiefs támadófala; az utolsó héten az Oakland védői hétszer(!) büntették az irányítót, így erre nagyon nem árt figyelni. Pláne, ahol az AFC North irányítói által rettegett Ray Lewis is játszik…
 

2. Flacco és a spread offense

Ha Derrick Mason, Anquan Boldin és T.J. Housmandazeh egyszerre vannak pályán, az az esetek többségében egy szép spread offense játékhoz vezethet. Ennek lényege, hogy a pályát és a lehetőségek számát minél jobban kihúzva pillanatnyi tanácstalanságot okozzanak a védőkben, különösen a secondaryben. A két veterán pedig bármikor képes egy nagy játékra, így Flacco-nak ilyenkor nem lesz más dolga, mint a lehető legtöbbször valamelyik WR kezébe pöccinteni a labdát, ily módon még inkább a Ravens felé billentve azt a bizonyos mérlegnyelvet. 

3. Védelmi parádé?

A néhány dolog között, ami egy kis szerencsével a Chiefs-nek kedvezhet a mérkőzés végén, mindenképpen érdemes megemlíteni a passz-siettetést. Ezen mutatóban mérföldekkel jobbak a Ravensnél, idén a Főnökök védelme 38 sacket mutatott be, szemben a Ravens 27-ével. Nagyon remélem, ez nem jelenti azt, hogy egy unalmas defense-mérkőzést fogunk látni…
Jamaal Charles az idén fantasztikusan játszott, a Chiefs pedig ligaelső lett a meccsenkénti futott yardok tekintetében. Szemben velük azonban a már a fentebb említett öreg róka, a futásmegállítások királya, Ray Lewis vár a sorára. Ha valamire, erre érdemes lesz figyelni.
 

Párharc-történelem:

A Ravens valamennyire fiatal franchise-nak számít, így igen kevésszer találkozott egymással a két gárda.

Az első mérkőzést egymás ellen 1999-ben játszották, akkor a Ravens saját otthonában szenvedett már-már megalázó 35-8-as vereséget. A következő két mérkőzés nem volt ennyire egyértelmű, ám ezeket is a Kansas húzta be. A revans ideje 2006-ban érkezett el, akkor a Baltimore mért verést a pirosban játszó kansasi alakulatra, tavaly pedig ismét Flaccoék diadalmaskodtak. Így a párharc állása 3-2 a Kansas javára, de nagyon azért senki nem lepődne meg, ha ez a mutató a hétvégi Wild Card-meccs végére kiegyenlítődne. 

Ám ne feledjük, ez itt az NFL…

Köszönet újabb vendégszerzőnknek, Bergernek.


5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mnfl.blog.hu/api/trackback/id/tr482566905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyfejű 2011.01.07. 11:02:13

Magam részéről a Ravens-re teszem le a voksomat.
A mérkőzést támadó oldalon a rendkívül tehetséges Flacco játéka fogja eldönteni, a védelemnél meg az acélos futás elleni védekezés.

yuppiebasher · http://vankerdes.blog.hu 2011.01.08. 17:02:48

Mindenképpen a Ravens az esélyesebb, de szerintem a futásvédekezés nem lesz ennyire egyértelmű. Ahogy írtam, idén a Kansas lett az első a meccsenkénti futott yardok tekintetében, bár tényleg erős a run D a ravensnél, a Kansas futásaira érdemes lesz figyelni.

egyfejű 2011.01.09. 10:00:02

A tegnapi Seahawks meccs bebizonyította, hogy figyelni kell az utolsó játékhéten mutatottakra. Nos, ott a Chiefs nem nagyon futott, sőt. Szép nagy pofonba szaladt bele.

sanya21 · http://mnfl.blog.hu/ 2011.01.09. 11:11:43

@egyfejű: Meglátjuk mit hoz a Chiefs - én bízom bennük, ha nem is esélyesek.
De a Seattle meccsbe egész jól beletrafáltam a vélemény cikkel:

mnfl.blog.hu/2011/01/08/mit_varok_a_wild_card_hetvegetol

bergerdaniel · http://ujkurir.blog.hu 2011.01.09. 11:29:22

Abba tényleg... nem akarsz az Alantába is így beletrafálni? :D

süti beállítások módosítása