HTML

Amerikai foci, magyar szemmel

Minden ami amerikai foci, legalább is ami innen Magyarországról látszik belőle. Meccsbeszámolók, cikkek, ötletek, sztorik, ami jön. Ha tetszik a blog, csatlakozz a facebookon is

Facebook

Twitter

Egy szubjektív magyar NFL blog

2011.02.03. 07:05 sanya21

Denver Broncos - Green Bay Packers: 31-24, Super Bowl XXXII - a 3. legjobb

Címkék: videó érdekesség összefoglaló super bowl packers broncos favre elway

A XLV. Super Bowlra készülve a héten minden nap bemutatunk egyet az elmúlt évtizedek legjobb döntői közül. Az NFL Films szakemberei szerint a lista 3. helyezettje a  Qualcomm Stadionban rendezett harminkettedik Super Bowl volt. A John Elway vezette Denver Broncos nagy meglepetésre legyőzte az esélyesebbnek gondolt és címvédő Brett Favre-féle Green Bay Packerst. Ezzel megtörték az NFC 13 meccses győzelmi szériáját.

A mérkőzés előtt a Denver négy Super Bowlon vett részt, mindet elveszítve, míg a Green Bay címvédőként érkezett. A már csaknem 38 éves John Elwaynek úgy tűnt ez az utolsó esélye egy gyűrűre, míg a frissen, immár harmadjára alapszakasz MVP-nek választott Brett Favre ereje teljében (és pályafutása csúcsán) volt. Nem csoda, hogy majdnem mindenki a Sajtfejűek sikert várta.

Ennek megfelelően az első labdabirtoklásból rögtön TD-t is szerzett a Packers, Favre 22-yardos átadását Antonio Freeman kapta el. A válasz sem váratott sokat magára,  Terrell Davis 6-pontot érő futása és az azt követő jutalomrúgás révén még az első negyedben egyenlített a Broncos.

A következő TD-t is a Broncos szerezte, Favre passzát ugyanis a denveri Tyrone Braxton kapta el, interception, Davis öt futását követően pedig maga Elway jutott be  a labdával egy yardról a célterületre. Ez utóbbi játékhoz hozzá tartozik, hogy a migrénnel küzdő sztárfutó Terrel Davis a drive során lement a pályáról, mivel a fejfájás miatt alig látott. Mike Shanahan a Broncos vezetőedzője azonban visszaküldte a pályára tudván, hogy a Green Bay védelme nem hinné el az "eljátszott labdaátadást" (fake handoff), ha ő nincs a pályán. De fent volt, ők elhitték, és a trükk sikerült, Elway TD-t ért el.

Három játékkal később már újra a denverieknél volt a labda, Favre kezéből ugyanis  Steve Atwater kiütötte azt. Ezt a drive-ot "csupán" mezőnygól zárta, de nem akármilyen, mivel Jason Elam 51-yardosa a Super Bowlok történetének második leghosszabbja volt. Ezzel 17-7-re elhúzott a Broncos.

A kirúgás is jól sikerült, a Packers a saját 5 yardosáról jöhetett, és csak 7:38 volt hátra a félidőből. Favre-nak azonban elég volt az idő, és a félidő végén a mérkőzés újra szoros lett: 17-14.

A második félidőt a Denver kezdte, így visszaállíthatták volna a 10 pontos különbséget, azonban az első játékban Davis a saját 26-yardosán elvesztette a labdát. A Packers azonban 3 majd egy holding szabálytalanság miatt még 3 kísérletből sem tudott first down elérni, így meg kellett elégedniük az egyenlítést jelentő mezőnygóllal. A Broncos védelmének ez a hősies védekezése volt a nevezetes "6 and out".

A Denver puntja után újra Favre-ék jöhettek, és ekkor, csodák csodája a Denver újra megismételte, ezúttal egy special team szabálytalanság miatt az előző 6 and out-ot. Ez igen nyomasztó lehetett a Packers támadói számára, míg a Broncos játékosait önbizalommal töltötte el.

Ennek eredményekébb egy 92-yardos TD meneteléssel álltak elő. John Elway elszántságát jól mutatta a 3. és 8-nál bemutatott futása, aminek a végén ketten úgy megütötték, hogy megperdült a levegőben. Ez a "Helikopter futás" a mérkőzés leghíresebb pillanata. Íme:  (1:01-né látjátok az elszántságot az arcán?!)

Két játékkal később Davis újabb touchdownt futott, 24-17-re vezetett a Denver.

A kirúgást követően esélye nyílt a Broncosnak, hogy eldöntse a mérkőzést. A visszahordó játékos ugyanis elejtette a labdát, a Vadlovaknak csak 22-yardot kellett volna megtenniük. Azonban Elway végzónába szánt passza interception lett, így az inga megfordult, a Packers előtt állt az egyenlítési lehetőség.

Így is lett. 85 yard, 4 játék, 3 Antonio Freeman elkapás, és máris 24-24 az állás!

Ezt követően bekeményítettek a védelmek, két-két punt következett, majd a Broncos támadása, amely újból a játék fordulópontja lett. 1:47 volt hátra, második és gól, a Packersnek két időkérése volt. Ekkor a Green Bay vezetőedzője Mike Holmgren azt kérte csapatától, hogy azonnal engedjenek egy TD-t, hogy a lehető legtöbb idejük maradjon a végén. Később elismerte, hogy azt hitte, első és gól a szituáció... Mindenesetre Davis 3. TD-jét is megszerezte, 31-24 lett az állás.

A Packers döntő menetelése nagy lendülettel kezdődött, azonban a Broncos 31 yardos vonalán megakadt. Ennek oka volt az is, hogy a teljesen üresen álló , addig megbízható Freeman a 15 yardos vonalon állva elejtett egy igen erős Favre passzot. Végül természetesen nekimentek 4. kísérletre is, ami nem sikerült, így a Broncos játékosai ünnepelhettek.

A mérkőzés MVP-je a migréntől hátráltatva is 157 yardot és Super Bowl csúcsot jelentő 3 TD-t futó Terrel Davis lett. A Vince Lombardi trófeával a kezében Pat Bowlen a Broncos tulajdonosa azt mondta: "This one is for Johh" - jelezve, hogy John Elway egy hosszú és nehéz út után, 37 és fél évesen végre felért a csúcsra.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mnfl.blog.hu/api/trackback/id/tr72633289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása