HTML

Amerikai foci, magyar szemmel

Minden ami amerikai foci, legalább is ami innen Magyarországról látszik belőle. Meccsbeszámolók, cikkek, ötletek, sztorik, ami jön. Ha tetszik a blog, csatlakozz a facebookon is

Facebook

Twitter

Egy szubjektív magyar NFL blog

2011.02.17. 11:55 sanya21

Készüljünk az NFL Combine-ra! - A 40-yardos futás

Címkék: draft videó leírás főiskola 2011 combine futó elkapó draft ígéret chris jonhson

Jövő kedden kezdődik Indianapolisban a főiskoláról kikerülő, draftra készülű játékosok fizikai (és szellemi) felmérésére hivatott NFL Combine. Itt sor kerül majd általános fizikai felmérőkre, posztonként eltérő ügyességi feladatokra, valamint beszélgetésekre, interjúkra is a csapatok képviselőivel - ezért is írtam, hogy szellemi felmérésről is szó van.

A felmérő sorozat sokak által legfontosabbnak tekintett, leggyakrabban idézett eredménye, hogy egy-egy fiatal játékos mennyi idő alatt futja a 40 yardot. (36,6 métert) A megfigyelők azonban nemcsak a végső eredményt nézik, hanem a 10 és 20 yardos vonalnál mért részidőket is. Sőt vannak pozíciók, ahol ezek a részeredmények még fontosabbak is. Mikor kell egy támadó-falembernek 40 yardot futnia? Gyakorlatilag soha. Azonban a robbanékonyságára kiváló mutató, hogy az első 10 yardon hogyan teljesít.

Egy futónál, elkapónál vagy cornernél, safetynél pedig nagyon fontos a 40 yardos idő. Több kört léphet előre, vagy zuhanhat hátra majd a drafton valaki a 40yardos idejének köszönhetően.

Lehet ezzel vitatkozni, azt mondani, hogy az NFL-ben a legritkábban kell lineárisan futni. Néha az elkapóknak. De a liga a sebességről szól. Ha tudsz futni, jó lehetsz. Nem biztos, hogy az leszel, de ha nem tudsz, gyakorlatilag nincs esélyed.

Mi számít jó időnek? Azoknál a pozícióknál, ahol talán legfontosabb a sebesség (futó, elkapó, defensive back) a 4,6 már kevés. Az esést jelent a drafton, akkor is, ha jók a kezei, ösztönei. 4,4 már emelkedés, az már valami. A tavalyi Combine 10 legjobb 40-yardos teljesítménye látható a következő videón:

Mivel ez objektív mutató, és a meccsvideókról nem látszik, ezért is várják már nagyon a Combine-t például azok a csapatok, ahol a két elsőszámú elkapó tehetség A.J. Green és Julio Jones draftolásán gondolkodnak. Tényleg gyorsak, vagy csak annak látszanak? (2009-ben például a kevésbé ügyes kezű, de nagyon gyors, 4,25-öt futó Darius Heyward-Bay egyértelműen ennek az eredményének köszönhette, hogy 7. helyen kelt el a játékosbörzén. Oaklandban az első szempont a gyorsaság.)

És hogy ezek a fiúk mennyire gyorsak egy átlagemberhez képest? Ezen a videón jól látszik, ahol Rich Eisen, az NFL.com elemzője is teljesíti a távot, majd összevágják a játékosokkal a futást. Bizony-bizony, a "pufifánkok" is lenyomják.

 Minden idők leggyorsabb 40 yardját ki találja ki ki futotta? Most is a pályán van, és utolérhetetlen. Ilyen volt a Combine-on:

És még egy érdekesség, ami első olvasásra akár félrevezető is lehet. Usain Bolt amikor világcsúcsot futott 100 méteren a 40 yardos részideje ""mindössze 4,35 volt. De ez ne tévesszen meg senkit, ő utána még gyorsult, és összességében csaknem háromszor akkora távot futott, mint a 40 yard.

 Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mnfl.blog.hu/api/trackback/id/tr802667516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása