HTML

Amerikai foci, magyar szemmel

Minden ami amerikai foci, legalább is ami innen Magyarországról látszik belőle. Meccsbeszámolók, cikkek, ötletek, sztorik, ami jön. Ha tetszik a blog, csatlakozz a facebookon is

Facebook

Twitter

Egy szubjektív magyar NFL blog

2011.01.20. 12:44 tumbi

Így törik majd át a Rakéták az Acélfüggönyt - Jets - Steelers AFC döntő

Címkék: tipp new york beharangozó pittsburgh afc rájátszás playoff jets steelers

  "A kristálygömbömben egy Super Bowl trófeát látok. Lehet, hogy tévedek, de ezt látom!" Rex Ryan vezetőedző önbizalommal teli szavait annó sokan megdorgálták. Ezen ominózus mondatok ugyanis nem az impozáns alapszakasz, sem a Colts legyőzése, de még nem is a Patriots kiejtése után hangzottak el, hanem augusztus legelején, a Jets nyári edzőtáborának alkalmával, bármiféle érdemi erőpróba előtt. Habár sokan nagyképűnek tartották Ryan szavait - amik a kellemetlen vereségek, gyengébb produkciók után, rendre a gúnyolódás tárgyát képezték tengerentúl - csapatának már "csak" két nagyobb lépésre van szüksége ahhoz, hogy víziói valóra váljanak.

  A New York Jets szurkolói '69-ben örülhettek utóljára az AFC bajnoki címnek, mely évben később a III. Super Bowlon győzteseként elhódították a Vince Lombardi Tropyt. Azóta háromszor, 83-ban, 99-ben, és a tavalyi esztendőben is vesztesként voltak kénytelenek elhagyni a pályát. Ahhoz, hogy idén a Jets végre elhódítsa az American Football Conference bajnoki címéért járó Lamar Hunt trófeát, vasárnap este a Pittsburgh Steelers csapatán keresztül vezet az útjuk. 

Óriási mérkőzésre van kilátás, ez nem vitás! A szezon során mérkőzésenként 140 futott yard felett átlagoló Tomlinson - Greene RB tandem a liga legjobb futás elleni védelmével találkozik, akik megfejelve alapszakaszbéli 63 yard/mérkőzéses átlagukat, múlt héten 35 yardon tartották a Ravens futóalakulatát. A legkevésbé elhanyagolható tények ellenére - véleményem szerint - a Jets nem adja fel alapjátékát, és minden egyes yardért kőkeményen brusztolva, a távolságot apránként lopva próbálják majd felőrölni ellenfelük erejét. Ezen stílusba igen jól illeszkedik Tomlinson elkapás utáni játéka. Az ügyes kezű RB idén bizonyítja, hogy korai volt őt leírni, maradt még a tankban nafta. Amennyiben a futás akadozik - hogy a védelemet széthúzzák - a screen passzok minden bizonnyal megszaporodnak LaDainian irányába. Az előzőekből kifolyólag nagy szükség lesz Mark Sanchez jó játékára. A fiatal irányító habár múlt héten "csak" 194 passzolt yard-ig jutott, 3 TD-t osztott ki, 0 interception mellett, ami mindenképpen megsüvegelendő egy ekkora tétű találkozón. Amennyiben fala megvédi őt (mindig nem foja) a két sack-gyáros, Harrison - Woodley duótól, szisztematikus rövid passzokkal, a sack-et inkább felvállalva, mintsem krízishelyzetben elhajítva játszik, a várhatóan védelmi háborúba forduló mérkőzésen jó lehet a győzelemre. Játékát nagyban segítheti Dustin Keller TE, akit mind rövid passzoknál, mind mélységi célpontként is kereshet. Nem beszélve arról, hogy Keller külön őrzést igényel, felszabadítva egy kis teret Holmes és Edwards számára, megtámadva így a Steelers védelem talán egyetlen gyengébb pontját.

Amikor a labdabirtoklás  joga  a pittsburgh-i oldalra kerül, majd akkor fogja Rex Ryan kivillantani foga fehérjét. Az általa dirigált védelem (múlt héten 5-ször sack-elték Brady-t) az a támadófal ellen lép pályára, akik gyakran képesek megfeletkezni irányítójuk védelméről. BigBen munkáját ráadásul az sem fogja segíteni, hogy egyik elkapójának árnyéka mindig Darrelle Revis lesz, aki bárkit képes kiiktatni akár egy egész mérkőzésre is. Ezért úgy gondolom, Rashard Mendenhall szerepe igen fontos lesz a Pittsburgh-nél, akinek semlegesítése jelenthet némi gondot, amennyiben ezirányú formájuk a Pats ellenire emlékeztet majd. Döntő befolyással bírhat még a mérkőzésre a special team-ek munkája is. A Steelers ezen egysége ugyanis igen sebezhető, míg a Jets oldalán többen is képesek nagy játékokra. Arról nem is beszélve, hogy egy visszahordást követően milyen pozícióból kezdődhet Sanchez-ék támadósorozata.

Sok a kérdés, sok az eshetőség, de véleményem szerint egy visszafogott támadójáték mellett, a Jets védelme és/vagy speciális egysége pontokkal is feliratkozik az eredményjelzőre, melynek köszönhetően legyőzhetik a Steelers csapatát.


7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mnfl.blog.hu/api/trackback/id/tr562599981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

etxxhun 2011.01.20. 17:15:27

Múlt héten is mindenhonnan azt lehetett hallani, hogy a Steelers vs Ravens meccsen a két fantasztikus védelem mellett FG csata fog dönteni.
Erre? TD-cunami!

tumbi 2011.01.20. 18:00:46

@etxxhun: van amikor belefut az ember ;) ebbe pl most kétszer is. Később meg már nem veszem észre a sorok közt

sanya21 · http://mnfl.blog.hu/ 2011.01.20. 23:51:25

@etxxhun: mindenkitől elnézést a helyesírási hibákért -- javítottuk őket, és legközelebb jobban figyelünk

NYJetsTD 2011.01.22. 18:39:36

Tavaly Sanchez tapasztalanságán ment el a döntő. Mostanra rengeteget fejlődött, ha a válla rendben lesz és a defense is hozza a szokásos hengert akkor minden rendben lesz. Mondjuk nekem már a Patrióták legyőzése is felért egy fél Super Bowl győzelemmel...
Szerintem ez lesz:
Jets-Steelers 27-20

jumbojet94 2011.01.23. 17:13:25

Szerintem a Steelers nyer majd hazaipálya meg egyebek miatt is:D

NYJetsTD 2011.01.24. 11:15:15

@jumbojet94:
Sajna így lett, de el kell ismerni hogy jobb volt a Steelers. Persze megint az a rohadt első negyed, szerintem már csoda lett volna ha egyszer pontot szerzünk ekkor.
Mindegy, szuper év volt megint, csak most ne maradjon el a szezon.
Amíg a csoportjában nem lesz első a jets, addig mindig nagyon nehéz lesz a rájátszást végig vinni...

süti beállítások módosítása